Als poepen een probleem wordt, wat dan?

Met zijn moeder stapt een vierjarig kereltje met heldere ogen parmantig mijn spreekkamer binnen. “Mijn zoontje heeft last van constipatie, hij houdt zijn poep wel drie tot soms vijf dagen vast.
 Wij zijn overal geweest, niets helpt. De klacht begon een jaar geleden na de geboorte van zijn broertje.”

Bij het woord constipatie komt er geen reactie maar bij het woord poep glanzen de ogen van het jongetje. Moeder vertelt dat het gezin draait om het feit of hij wel of niet poept.
Ik luister en hou ondertussen de reacties van de jongeman in de gaten.
Alles hebben ze geprobeerd, voeding, laxeermiddelen, onderzoeken naar zijn darmfunctie. Medisch is alles in orde. Het gaat goed op school, hij eet goed , slaapt goed, is sociaal en heeft gevoel voor humor. Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Hij drinkt weinig maar dat is niet verontrustend. Het enige probleem is het ophouden van zijn ontlasting. De stem van de moeder trilt.
“Dat kan toch niet goed zijn, ik weet het niet meer! Ik heb al een beloningssysteem uitgeprobeerd. Dan gaat het goed maar zodra hij alle stickers heeft begint het opnieuw.”

De ogen van de kleuter gaan glimmen.  
Ik vertel dat wanneer er iets fysieks zou zijn, haar zoon altijd moeite met poepen zou hebben. Doordat hij wel regelmatig naar de w.c. kan gaan zal een homeopatisch geneesmiddel helpen.
Kinderen die dit middel nodig hebben voelen zich snel tekort gedaan. De geboorte van zijn broertje was de oorzaak om op een negatieve manier aandacht te vragen.
Ik schrijf vier korreltjes voor, 1x per week één.
“Is dat alles?” vraagt zij.
“Ja, en als jullie het onderwerp poepen negeren zal u zien hoe snel deze jongeman elke dag naar de w.c. gaat. Poep mag de komende weken in geen enkel gesprek genoemd worden want kleine potjes hebben grote oren.” 
Vier weken later stappen ze opgewekt de spreekkamer weer binnen.  
“Ik wilde mijn afspraak afzeggen want na twee weken was er niks meer aan de hand. Hij gaat elke dag naar de w.c. , is lief voor zijn broertje en hangt niet meer de pias uit op school!”

Ik vertel dat haar zoon wel kwetsbaar blijft voor grote veranderingen, zoals de komst van een baby of een verhuizing.  Een nieuwe afspraak kan dan nodig zijn om hem weer in balans te krijgen.

Twitter Updates

    follow me on Twitter