Homeopathie en griep

                                                        

Regulier gezien valt aan griep niet zoveel te behandelen, homeopathisch gezien wel.

De jaarlijks terugkerende griep is een algemeen bekend fenomeen. Zelfs de kranten melden het, als er weer eens een griepgolf is. 
Jaarlijks worden er vele mensen ingeënt tegen het dan te verwachten griepvirus.Dus is in veel reguliere ogen de griep een vijand, die bestreden moet worden, en uiteindelijk dus het van mens op mens overgaand virus, dat de griep veroorzaakt.

De meeste griepvirussen richten een beperkte schade aan. Maar jaarlijks sterven er toch nog een duizend mensen aan de griep.
Soms kan een griepvirus erg agressief, en meer dan gewoon ziekmakend en dodelijk worden. Vooral als een nog niet eerder verschenen dierlijk virus opduikt, wat dan overgaat op de mens, en waar de mens nog geen antistoffen tegen heeft kunnen aanmaken. Dan ontstaan pandemieen, een wereldwijde griep-epidemie. Bekend zijn in de recente geschiedenis: de Spaanse griep van 1918 met zo`n 40 miljoen doden ( overigens was dat net na de eerste wereldoorlog, met slechte hygiene en nog geen antibiotica), de Aziatische griep van 1957 met 1 miljoen doden, en de Hongkong-griep van 1968, waar 700.000 mensen aan stierven. 
In 2006 trad ineens paniek op omtrent het H5N1-virus dat over de gehele wereld de vogelgriep zou gaan veroorzaken. De overheid sloeg Tamiflu op, een virusremmer.
Op 4-1-2008 meldt de Volkskrant dat het een Brits farmaceutisch bedrijf gelukt is een vaccin tegen het vogelgriepvirus te ontwikkelen. Viroloog Oosterhuis meldt dat het een effectief vaccin is. Op dat moment, begin 2008 hield de WHO nog rekening met een vogelgriep-pandemie. Het vogelgriepvirus wordt zo genoemd omdat het door eenden, kippen, varkens en andere dieren op de mens wordt overgedragen, en gevaarlijk kan worden, als de gemuteerde vorm het menselijk immuunsysteem omzeilt.
De afgelopen tijd is er weer een algehele paniek ontstaan , omdat er in Mexico een virus wat onder varkens circuleerde, op de mens was overgegaan, en daar griepverschijnselen teweeg bracht. Weer kondigde de WHO aan dat er een varkensgriep-pandemie zou kunnen ontstaan. Tamiflu werd weer als de remmende redder te voorschijn gehaald en weer is het wachten op een vaccin tegen het nu Mexicaanse A(H1N1) virus.

Wat is nu eigenlijk een virus en wat is het verschil met een bacterie?

Een virus is erfelijk materiaal ( DNA of RNA), vaak van dierlijke oorsprong, in een hoesje van eiwit. Het is geen levend materiaal, in tegenstelling tot bacterien, die wel levende organismen zijn. Bacterieen zijn overal, en de meesten zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid. Sommigen zijn zelfs nuttig voor ons mensen, omdat ze bijvoorbeeld met de darmvertering meewerken. De reguliere geneeskunde zet antibiotica in tegen bacteriele ziektes. 
Virussen kunnen zich niet vermenigvuldigen buiten een gastheer om. Een ander recent in de media genoemd virus is het papillomavirus, dat baarmoederhalskanker zou veroorzaken, en waar dit jaar op gelasting van het RIVMvoor het eerst jonge meisjes tegen ingeent worden.

Tot zover het-griep-als-vijand-verhaal wat iedere reguliere wetenschapper en arts steeds verkondigt.
Hoe kijkt de homeopathie nu tegen virale ziektes als griep aan?
In de homeopathie leggen we wat minder de nadruk op het vijandbeeld van een virus, maar wordt het virus meer gezien als een aanleiding, waardoor een mens met een voor dat virus gevoelig en te zwak immuunsysteem ziek wordt. De redenering is dan niet zozeer om en hoe het virus te bestrijden, maar om de mens sterker te maken zelf het virus te overwinnen.

Hoe denkt de homeopathie dat dan te doen en hoe behandelen wij in de homeopathie een griep ?

Op 2 manieren:

  • constitutioneel: door op een klassieke manier te zoeken naar homeopathische middelen die het zelfherstellend vermogen van de mens kunnen versterken. Dat gebeurt door tijdens een consult van ongeveer een uur een passend homeopathisch uit te zoeken op geleide van de specifieke ziekteverschijnselen, de algehele gezondheidssituatie en de typische karaktereigenschappen van de mens. Bij griep worden op deze manier nog al eens middelen voorgeschreven als gelsemium, eupatorium, arsenicum, belladonna, aconitum, bryonia, mercurius, nux-vomica, baptisia, of pyrogenium. Dit zijn –ten overvloede – geen geneesmiddelen, die geschikt zijn voor zelfmedicatie. Nee, laat het maken van de juiste keuze van o.a. een dezer middelen over aan een deskundig en geregistreerd homeopathisch behandelaar.
  • isopathisch: door homeopathische middelen te geven, gemaakt van het vaccin tegen een bepaalde ziekte; zoals het homeopathisch geneesmiddel, influenzinum genoemd, gemaakt van het griepvaccin dat dat jaar gegeven wordt. We schrijven dan, bij voorkeur in het najaar, rond november, preventief dit influenzinum voor, 3 dagen achter elkaar 2 korrels per dag, om het immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken tegen het gelijke virus. 
Sommige patienten krijgen last van symptomen na de griepprik. Dit verschijnsel noemen we een PVS : oftewel Post Vaccinaal Syndroom. Homeopathisch kunnen we zo`nPVS goed behandelen door te ontstoren met opklimmende homeopathische potenties van influenzinum. Ook is het mogelijk om een bepaalde potentie van influenzinum ( meestal de 200K) te geven twee dagen voor de prik en twee uur na de griepprik, juist ter voorkoming van een PVS. De Hahnemann-apotheek in Heiloo levert ons tot nu toe nog steeds op een prima manier die gepotentieerde van het griepvaccin gemaakte medicijnen, nosodes genoemd, die dus preventief - in plaats van een vaccinatie - en als ontstoringsmiddelen na een vaccinatie gebruikt kunnen worden .
Zo zouden wij als homeopathische artsen straks, als het Mexicaanse virus in Nederland zich verder zou verbreiden, ook preventief een homeopathisch middel, vaccinatienosode, gemaakt van het vaccin tegen het Mexicaanse virus kunnen voorschrijven. Deze nosode zou dan ook voor en na de prik voorgeschreven kunnen worden, ter voorkoming van een Post Vaccinaal Syndroom, of bij ontstoring als patienten toch last hebben gekregen van de prik tegen de Mexicaanse griep.
Als het RIVM overtuigd zou zijn van deze behandelkansen, zou het uit zich zelf als straks dat vaccin is ontwikkeld , ook de Hahnemann-apotheek zo`n vaccin ter beschikking kunnen stellen, ter bereiding van de bijbehorende homeopathische nosode, zodat zo snel mogelijk ook de homeopathie haar bijdrage kan leveren bij het voorkomen en begeleiden van deze griep.

 

verder kan er bij griep klinisch homeopathisch het geneesmiddel oscillococcinum 200K gegeven worden. Dit is gemaakt van de lever en het hart van wilde eend. Dit middel moet dan ingenomen worden bij de eerste verschijnselen van griep, 2 korrels opgelost in een glas water, ieder uur een slok, tot de patient koortsvrij is , en zich weer fit voelt, meestal na een dag of 3.

Zorg verder zo optimaal mogelijk voor je conditie bij dreigende griep, door bijvoorbeeld vitamine C in te nemen, extra te drinken, bijvoorbeeld kruidenthee, en extra rust te nemen.

En in het algemeen: probeer een zo plezierig en evenwichtig mogelijk leven te leiden. Verder zou ik nog willen opmerken dat angst een hele slechte raadgever is. Bij vragen over deze materie kunt u ook terecht op de website: www.nvkp.nl (Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken)

Twitter Updates

    follow me on Twitter